torsdag 3. mars 2011

Sideshow Bob, Houlliers hvite flagg og spytteren fra Senegal

Først av alt, en beklagelse til fans av denne bloggen - beklager begge to - for at ukens tekst ikke kommer før på fredag. Dette skyldes en lei kombinasjon av drittsinne og tidspress. Førstnevnte var et direkte resultat av Chelsea - United på tirsdag, og medførte total radiostillhet hele onsdagen fra Off the Perchs side. Tidspresset skyldes at man faktisk har jobbrelaterte ting som må prioriteres (the shock! the horror!).

Som nevnt tok det et par dager, noen valium-cocktails og opptil flere CD-er med lyden av rolig bølgesus før denne bloggen kunne nedtegnes. Skylden for dette velger jeg å plassere hos David Luiz Moreira Marinho (23) fra Brasil, populært kalt Sideshow Bob. Den unge brasilianeren imponerte enormt i Chelseas midtforsvar i midtukekampen på Stamford Bridge, og virker som en naturlig arvtaker etter Ricardo Carvalho - på alle måter. Luiz viker ikke en tomme i duellene, og sparket det meste som rørte seg ute på banen. Med litt hell hadde et av sparkene truffet Martin Atkinson, men det er en annen og helt subjektiv sak. David Luiz utlignet Uniteds ettmålsledelse med en helvolley Fernando Torres kommer til å ha våte drømmer om, og la grunnlaget for en noe heldig Chelsea-seier i en underholdende kamp for den nøytrale tilskuer. Brasilianeren ser allerede nå ut til å være et meget godt kjøp av den russiske rubelmaskinen. Til sammenligning kan det å betale 50 millioner pund for Torres gi samme brekningsfornemmelse som å betale 80 kroner for en halvliter øl; det er godt, men du finner tilsvarende vare billigere andre steder.

Gérard Houllier fulgte i midtuken opp den patetiske trenden blant engelske middelhavsfarerklubber om å kaste seg i cupturneringer for å seile trygt inn til 14. plass i Premier League. 0-3 i sekken mot Manchester City ble resultatet, og City behøver kun å passere førstedivisjonslaget Reading for å få anledning til å spille sin første FA-cupfinale siden 1981. Aston Villa på sin side var i finalen så sent som i 2000, det er mulig Houllier mente det fikk holde. Man kan tross alt ikke skjemme bort fansen heller. Men altså: Er det prisverdig å nedprioritere turneringer man faktisk har mulighet til å vinne til fordel for å oppnå en trygg ligaplassering? De færreste ønsker selvsagt å rykke ned, og jeg har full forståelse for at enhver managers arbeidsgiver, altså klubbens eier og økonomiske ansvarlige, heller vil klamre seg fast midt på tabellen år etter år fremfor å sette denne bekvemmelige eksistensen på spill ved å gå all-in i en kvartfinale i FA-cupen. Spør Bolton-fansen om de er fornøyde med at daværende manager Gary Megson valgte å kaste bort en mulighet til avansement i UEFA-cupen i 2008. Spør enhver Premier League-spiller om han helst vil løfte pokalen på Wembley eller om han vil havne på 10. plass heller enn 11. plass i ligaen. Fotballen bør, skal og må handle om å ville vinne - ikke om å unngå å tape. (Teksten er særdeles inspirert av Scott Murrays artikkel i The Guardian 3. mars 2011. Mest fordi jeg er lat.)

I sesongens femte Old Firm-oppgjør (av totalt sju, det lukter inflasjon) lyktes det endelig El Hadji Diouf å få rødt kort. Senegaleseren har riktignok kun deltatt i tre av oppgjørene mot Celtic etter utlånet fra Blackburn, men i cupomkampen på onsdag sprakk det for 30-åringen. Dioufs særdeles hjertelige forhold til Celtic-fansen skriver seg fra en episode i 2003, da han som Liverpool-spiller spyttet mot den skotske klubbens supportere. Slikt huskes man naturligvis for i Glasgow. Diouf mente tilsynelatende at stuntet var såpass vellykket at han senere valgte å gjenta suksessen både mot en 11-årig Middlesbrough-fan og Portsmouth-stopper Arjan de Zeeuw. Det virker som en halv evighet siden den 21-årige El Hadji Diouf vakte verdens beundring etter å ha regelrett torturert regjerende verdensmester Frankrikes midtstoppere i åpningskampen i VM i 2002. Oppvisningen i Seoul og innsatsen i resten av Senegals VM-kamper førte til at Liverpool leverte rundt regnet 12 millioner pund i krøllete sedler i en søppelsekk til Lens-president Gervais Martel for den unge spissens tjenester. Disse tjenestene viste seg imidlertid å bestå av lite annet enn en utrolig evne til å skusle bort målsjanser og å havne i trøbbel. Veien var kort til et utlån til Bolton, og overgangen ble deretter gjort permanent mot en betraktelig mindre sum enn det Liverpool selv måtte ut med. Opphold i Sunderland og Blackburn har ikke fått fart på en dalende karriere, og det er dessverre lite som tyder på at Diouf kommer til å huskes som noe annet enn en spyttende sinnatagg også i Skottland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar