tirsdag 3. februar 2009

Overgangsnytt, et forsvar for Benitez (!) og Norwich selges til høystbydende

I likhet med transfervinduet ble ukens blogg utsatt noen timer, noe som ikke skyldes store snømengder på Torshov, men heller en kombinasjon av lite søvn i helgen og ankomst av en stor pakke med fotballitteratur fra amazon.co.uk. Dagens pensum: Brian Cloughs liv og levnet.

Men nok om det. Noen har snakket med noen, og deretter har noen blitt solgt via noen til noen. Vi snakker selvfølgelig om verdens mest luksuriøse form for menneskehandel, kjøp og salg av fotballspillere. Eller lån, i enkelte tilfeller. AC Milan må trolig belage seg på å betale solid overleie på David Beckham, etter å ha registrert gutten med gullskoene, gullballene og et hespetre av en kone for spill i UEFA-cupen (eller hva nå cupen har blitt døpt om til). Av andre overganger er den mest spennende utvilsomt Arsenals kjøp av Andrei Arshavin. Etter mye om og men ser det i morgentimene ut til at Wenger har fått klørne i russeren, som har vært knyttet til utallige klubber etter et imponerende EM-sluttspill samt til dels glitrende spill i fjorårets UEFA-cup. Et veldig utypisk Wenger-kjøp, men desto mer interessant. Hvor god er Arshavin egentlig? Og hvor lang tid tar det før han havner i klammeri med The Sulky Player Formerly Known as the Captain, William Gallas?

Foruten Arsenal er det Chelsea som har styrket stallen i nevneverdig grad, ved å hente inn Scolaris tidligere undersått fra det portugisiske landslaget, Richard Quaresma. Det har vært spekulert i at Quaresma var på vei til Tottenham i en hestehandel med Jermaine Jenas av alle mennesker, men José Mourinho må ha sluttet å ta de medisinene han tydeligvis gikk på da han mente at Jenas hadde noe som helst i Inter å gjøre. På den annen side, dette er samme mann som plukket Gamst Pedersen på drømmelaget sitt i Premier League, så at kostholdet i Italia inneholder enkelte tvilsomme ingredienser bør det ikke være spesielt mye tvil om. Manchester United har ikke foretatt seg all verden, klubben har hentet inn to serbiske unggutter for fremtidig bruk, men ellers har det vært stille. Stallen er uansett Premier Leagues desidert sterkeste, så det kom ikke som noen overraskelse at Fergie sparer kredittkortet frem til sommeren. Dersom Glazers har igjen noen kredittverdighet, da.

I Liverpool gjør man sitt beste for å ødelegge tittelsjansene ved å bråke, krangle og selge unna de få spissene man har. Man kan si hva man vil om Robbie Keanes innsats i Liverpool-trøyen, og 7 mål på 28 kamper er ikke noen orgasmefremkallende statistikk, men fyren er tross alt en spiss som har vist at han evner å score mål i Premier League. At han har blitt benket eller brukt i uvante posisjoner har nok heller ikke hjulpet på selvtilliten, så det er ikke rare risikospillet å sette noen kroner på at Keane kommer i form igjen i Tottenham. Siden overgangen ikke kom i stand før i går, står Liverpool igjen med tre seniorspillere som kan regnes som rene spisser – Fernando Torres, Dirk Kuyt og David Ngog. For Liverpool-fansens skyld får man håpe at Torres ikke blir skadet.

Apropos Liverpool. Og dette kommer jeg aldri til å skrive igjen, og jeg kommer til å angre meg så fort jeg har publisert det, men: Dersom Rafael Benitez fører Liverpool til seriegull i år, vil det være en utrolig bragd og (nesten) vel unt. Jeg kan ikke huske at noen manager som tross alt har ledet serien ved juletider har fått så mye kritikk for taktikk, spillestil og pressekonferanser i media som det Benitez har fått. Mannen beskrives som nærmest totalt uten taktiske evner, og beskyldes for defensiv og kjedelig fotball. Man kan skjønne frustrasjonen som sprer seg på Anfield når Benitez bytter ut Torres og Gerrard når hjemmelaget jager mål, og det er heller ikke spesielt beroligende med en mann som mener at en andreomgang er crazy og ikke kan kontrolleres. Men ærlig talt. Liverpool har ikke ligget så godt an i serien siden midt på nittitallet, og Benitez har tross alt skaffet klubben et Champions League-trofé. Riktignok spilte Liverpool med en utrolig kynisme i Europa i 2005, men man endte opp som mestere. Vis meg én Liverpool-fan som heller ville ryke ut i semifinalen etter å ha spilt fyrverkerifotball hele sesongen.

Dette blir en lang blogg, men vi må jo naturligvis også ta for oss helgens Premier League-runde, hvor det mest gledelige i mine øyne var Erik Nevlands to mål for Fulham mot Portsmouth. Nevland, en kulthelt i nederlandske Groningen, hvor han blant annet fikk et album av det lokale bandet Audiotransparent oppkalt etter seg (http://www.audiotransparent.com/2008/07/02/9/ - sjekk ut), har ikke lyktes i å etablere seg i Fulhams førsteellever ennå, men siden gutten har en fortid i United er det all grunn til å håpe at han slår til! Bare han sparer målene sine til kampene mot Chelsea, Liverpool og Arsenal, og ikke scorer mot oss. Toppoppgjøret mellom Liverpool og Chelsea kan man heller ikke unngå å nevne, og etter antall målsjanser å dømme vant hjemmelaget fortjent. Jeg fikk kun sett de siste ti minuttene selv, og lurer på hvorfor linjedommerne rekrutteres fra det engelske blindeforbundet? At Bosingwa ikke ble utvist etter å ha lagd knottemerker i ryggen på Benayoun to centimeter fra linjemannen er nesten godt gjort. En god dag på jobben, kan man si. Utvisningen til Lampard var også fjollete, spesielt med tanke på at Den Hellige Kapteinen fra Anfield slipper unna med både grisetaklinger og patetisk filming. ”I don’t think there’s anything worse than a player diving when no one’s been anywhere near him. It does ruin the game.” – Steven Gerrard til The Daily Mail. Datoen var riktignok første april, noe som muligens forklarer en del. Spøkefugl denne Gerrard. Uansett, lykke i Liverpool, frustrasjon i London. Og City (massive club) tapte for Stoke. Det måtte bare nevnes.

Give it the Full Gunn!
I likhet med de fleste av mine oddstips, gikk heller ikke forrige ukes sikre H til Norwich inn. Oppgjøret endte 2-2, etter at Southampton kom tilbake etter å ha ligget under 2-0. Beklager at jeg jinxet dere, Bryan. Forbannelsen strakk seg tydeligvis over to kamper, for heller ikke i bortekampen mot Doncaster tre dager senere lyktes det Norwich å sikre seg alle poengene. Laget ligger nå på en utsatt 20. plass i Championship, og når neste motstander er Wolves borte begynner det å sive opp vond Division One-lukt gjennom gresstustene på Carrow Road. Det er også temmelig bekymringsverdig at man får opp en lenke til eBay med teksten Bid on Norwich City now! Find great deals & huge selection når man googler etter nytt om klubben. Nei, give it the Full Gunn, Bryan! (Har du fortsatt ikke lært deg Ronglish på dangerhere.com?).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar