onsdag 23. september 2009

Festfotball, Nugent tilbake fra de døde og overraskelser i Championship

Oi oi oi. Hvor skal man begynne? Syv mål, Michael Owen som scorer på overtid på Old Trafford i Manchester United-drakt, Carlos Tevez som bues ut på sin gamle hjemmebane, Ryan Giggs som spiller en av sitt livs beste kamper, Craig Bellamy som scorer to mål og klapper til en tilskuer etter kampen? Alex Ferguson beskrev oppgjøret som det beste derby-møtet mellom United og City noensinne, og med fare for å gå i selektiv hukommelse-fella er det vanskelig å si seg uenig. City viste absolutt tegn på at de kommer til å ha noe fare med utover sesongen, i hvert fall i første omgang. I andre omgang var det derimot mer eller mindre enveiskjøring, og bortelaget kan takke keeper Shay Given for at det ikke ble kalassifre der ute. Allikevel, det ble spenning til siste slutt takket være et kremmerhus fra Bellamy og et øyeblikks komplett feilkobling hos Rio Ferdinand, før Michael Owen dukket opp for å gjøre nøyaktig det han er hentet inn for – score mål. En irritert Mark Hughes (eller Mark HUGGS, som Lars Tjærnås kaller ham) forlangte en forklaring på hvorfor dommeren la til så mye som han gjorde, men Hughes har da selv spilt på Old Trafford, og burde således vite at Old Trafford-tid ikke er det samme som annen tid?

I seksjonen for ikke fullt så høyprofilerte kamper finner vi Burnley – Sunderland, hvor hjemmelaget vant 3-1 ved hjelp av to scoringer av innleide David Nugent. Nugent ble hentet til Portsmouth av Harry Redknapp for 6 millioner pund for et par år siden, men har ikke scoret mer enn tre mål på 34 kamper for sørkystklubben. I høst ble han dermed hentet på lån av Burnleys Owen Coyle, som fort kan ha gjort et...eh, ”røverlån” (kan man si det?). Nugent, som i 2007 ble den første Preston-spilleren siden Tom Finney som spilte på det engelske landslaget, har tydeligvis fortsatt vage minner om hvor målet står. Han håper at utlånet til the Clarets skal få ham inn i landslagsvarmen igjen, og dersom Nugent får spille med de tre løvene på brystet som Burnley-spiller vil han være den første siden Martin Dobson i 1974 til å gjøre nettopp dét.

Årets Championship-sesong byr stadig på overraskelser. Ikke nok med at Newcastle har ligaens tetteste forsvar (og da mener vi ”tetteste” som i færrest innslupne mål, ikke som i laveste kollektive intelligens – selv om det ikke nødvendigvis er noe motsetningsforhold her) eller at Sinte-Roys Ipswich kaver rundt nede på bunnen av tabellen, men West Bromwich går altså hen og knuser Middlesbrough 5-0 på bortebane. Oh, how the mighty have fallen. Eller weighty, i Mido og Mark Vidukas tilfelle, uten at vi skal laste forhenværende Boro-spillere for denne stygge skrellen. Steve Gibson, Middlesbroughs styreformann, har ingen planer om å la Gareth Southgate gå planken foreløpig. Greit nok, Boro ligger på en anstendig tredjeplass, men det får da være grenser for hvor lenge man skal la mannen beholde jobben av ren medlidenhet kun fordi han har brent et straffespark for England.

Gårsdagen kunne by på en riktig godbit for dem som holder med gamle storlag, da Leeds tok imot Liverpool på Elland Road i ligacupens tredje runde. I en kamp der Simon Graysons menn viste fine takter var det til slutt David Ngog og Liverpool som gjorde akkurat nok til å avansere. Et reservepreget Liverpool var noe heldige som ikke fikk Javier Mascherano utvist, og samme mann la senere den målgivende pasningen da Ngog scoret kampens eneste mål. Hjemmelagets Robert Snodgrass brukte Andrea Dossena som rundingsbøye opptil flere ganger, og dersom Leeds klarer å holde samme nivå sesongen ut i League One kan fansen snart se frem mot lokaloppgjør mot Doncaster, Barnsley og Scunthorpe igjen!

Så fjæra fyk!
I en optimistisk Oslo-Ørn-leir var det store samtaleemnet før kampen mot Kurdistan muligheten til å komme seg opp på tredjeplass med seier, og dermed avslutte sesongen på anstendig vis. Seierssikre Ørner gikk på banen med lave skuldre, stemningen var faktisk såpass avslappet at den bakre fireren hadde falt i søvn da hjemmelaget gikk opp til 1-0 etter noen få minutter. Til tross for en forholdsvis kjapp utligning tok Kurdistan fort tilbake ledelsen, og daffe Ørner i vinterdvale gikk til pause med 1-3 i bagasjen. Til tross for marginal bedring i andre omgang endte kampen med en fortjent 4-3-seier til Kurdistan, og de grønn- og svartstripete er nødt til å heve seg flere hakk i sesongens siste kamp. Nevnte kamp går av stabelen hjemme på Dælenga Stadium of Light mot Indre Østham i dag, og uavhengig av resultatet vil sesongslutt markeres med en symbolsk halvliter eller to på Shamrock etter kampen. Vi byr på taktikkdiskusjon med trenerteamet, autografskriving og fotografering samt artige anekdoter fra inneværende sesong. Fansen er hjertelig velkommen!